Re_B00tcamp in Breda: Jongeren Ontwikkelen Digitale Vaardigheden

5 maanden geleden gepubliceerd

Afgelopen zaterdag, 24 februari 2024, vond in Breda de re_B00tcamp plaats, speciaal georganiseerd voor jonge hackers. Het NAC-stadion opende zijn deuren voor meer dan 30 jongeren en hun ouders om samen te leren over de kansen en risico’s van digitale vaardigheden.

Van Fysiek naar Digitaal

Waar de locatie normaal gesproken wordt gebruikt voor fysieke sport, was het deze zaterdag het toneel voor digitale talenten. Re_B00TCMP is gebaseerd op ervaringen uit Engeland en heeft als doel jongeren te laten zien hoe ze hun digitale vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten.

Hacken en Cybercriminaliteit

“Hacken kan klein beginnen, als kattenkwaad tijdens het gamen”, zegt Gabrielle Boer, teamleider van het politie cyberteam. “Maar er ligt ook een makkelijk pad richting serieuze cybercriminaliteit, en die potentiële daders willen we ook bereiken.” Om toegang te krijgen tot het evenement, moesten de jongeren vooraf online een challenge voltooien.

Leerzame Sessies en Workshops

Tijdens de re_B00tcamp kregen de jongeren dankzij presentaties over ethisch hacken en de grenzen van de wet, meer inzicht in de kansen en risico’s van hun talenten. Ze kregen ook workshops over onderwerpen zoals E-sports en cybersecuritybedrijven en ze konden gamen met de politie.

Ook Ouders Betrokken

Naast het programma voor jongeren, was er ook een apart programma voor ouders om hen te ondersteunen in de begeleiding van hun kinderen met digitale talenten. Patricia Mulders, projectleider Digitale Veiligheid bij de gemeente Breda, merkte op dat zowel jongeren als ouders tevreden waren over het evenement. “Jongeren gaven aan dat ze het fijn vinden dat er ook echte interesse is voor hun talenten, en ouders zijn blij dat er aandacht is voor het opvoeden van hun kinderen met digitale skills.”