Regio Breda neemt deel aan grootschalige telling dak- en thuisloze mensen

4 maanden geleden gepubliceerd

Een grote telling van dak- en thuisloze mensen vindt plaats op 9 en 11 april in zes verschillende regio’s, waaronder de regio Breda. Dit initiatief van Kansfonds en Hogeschool Utrecht zal naar verwachting door 55 gemeenten en ongeveer 370 organisaties worden ondersteund. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in de omvang en aard van deze groep mensen, om zo een effectievere aanpak te ontwikkelen om dak- en thuisloosheid te voorkomen en terug te dringen.

Doel van de telling

Dit initiatief, bekend als de ETHOS telling, is bedoeld om een duidelijker beeld te krijgen van het aantal dak- en thuisloze mensen. Volgens wethouder Arnoud van Vliet is het tot nu toe een grote uitdaging geweest om dit te bereiken. Het is vooral moeilijk om diegenen in beeld te brengen die geen hulp zoeken of die zich redden door bij vrienden te slapen. Door zoveel mogelijk verschillende organisaties bij de telling te betrekken, hoopt de regio een completer beeld te krijgen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een effectieve aanpak om dak- en thuisloosheid te voorkomen en te verminderen.

ETHOS telling

De ETHOS telling is een eenmalige telling die plaatsvindt in een gemeente of regio. Deze telling omvat niet alleen mensen die op straat of in opvangcentra verblijven, maar ook diegenen die onder de radar blijven, zoals mensen die bij vrienden, familie, in een auto, garage of stacaravan verblijven. De eerste telling vorig jaar in Noordoost-Brabant toonde aan dat ruim 40 procent van de dak- en thuisloze personen kinderen en jongeren waren en dat bijna een derde van de volwassenen vrouw was. Deze resultaten hebben de deelnemende gemeenten waardevolle inzichten gegeven voor het ontwikkelen van gerichte oplossingen.

Presentatie van de resultaten

De resultaten van de tweede ETHOS telling zullen op 9 oktober 2024 worden gepresenteerd, een dag voor Werelddaklozendag. De regio Breda, bestaande uit de gemeenten Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout en Zundert, zal ook deelnemen aan deze telling. Het beleid van de regio is gebaseerd op het regionale beleidskader ‘Een (t)huis = een zorg minder’.