Plastic folie om boomstammen is niet de oplossing tegen de eikenprocessierups

Normal pexels photo 1459495
Afbeelding: Felix Mittermeier

De lente is in volle gang, de perken staan prachtig in bloei, de lammetjes springen in het veld, maar ook die vervelende eikenprocessierups is weer uit zijn eitje aan het kruipen. Veel inwoners willen in navolging van de gemeente ook iets doen ter preventie van deze nare beestjes. Op verschillende plekken in de Bredase stad en dorpen duiken er constructies van plastic folie langs boomstammen op. Goed bedoeld, maar toch liever niet, is het devies van gemeente Breda.

Het effect is nihil

De gemeente doet een oproep aan de bewoners om geen folie om boomstammen te wikkelen, omdat de kans op contact met brandharen hierdoor groter wordt. De haartjes van de rupsen blijven namelijk hangen aan het plastic en dat hangt vaak juist op een hoogte waar je ze niet wilt hebben. Daarnaast is het effect van deze methode ter preventie vrijwel nihil. Het idee van het plastic folie is dat het de looproute van de rupsen zou blokkeren. Maar dat is in de praktijk niet het geval. Meestal lopen de rupsen er gewoon overheen.

De eikenprocessierupsplaag

beheersen De gemeente zet verschillende middelen in om de eikenprocessierups te beheersen, zoals het hangen van nestkastjes, de feromoonvallen en de in februari geplaatste rupsenvallen. Maar ook het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten horen bij de maatregelen. De overlast van de rupsen volledig wegnemen is helaas niet te realiseren, gemeente Breda zet in op het beheersen van de situatie.

Hoe men wel kan helpen

Inwoners kunnen zeker meehelpen met de beheersing van de eikenprocessierups door de tuin zo natuurlijk mogelijk met groen in te richten, bloemen te planten en vogelkasten te hangen. Dat stimuleert namelijk de natuurlijke vijanden van de rupsen.

Meer weten over de beheersing van de Eikenprocessierups? https://www.breda.nl/eikenprocessierups-vragen-en-antwoorden

Meldingen van nesten van de eikenprocessierups kunnen worden doorgegeven via de website www.breda.nl of 14076.

Adverteren op breda-actueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op breda-actueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Breda
22:04

18° C

Zwaarbewolkt

1.34 km/h

72%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief