Start van de Bredase Week van het Geld 2024: 'Hoe ben jij je geld de baas?'

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Vanaf vandaag wordt Breda overspoeld door 400 basisschoolkinderen die zich verdiepen in het thema: ‘Hoe ben jij je geld de baas?’ Dit markeert de start van de 13e editie van de Week van het Geld. De kinderen worden dagelijks feestelijk ontvangen in het Rat Verlegh Stadion, waar ze een educatief en sportief dagprogramma volgen.

Een leuke manier om financiële kennis op te doen

De kinderen verkennen financiële verleidingen door middel van een speurtocht, waarbij ze op een leuke manier geld kunnen ‘verdienen’. Met de toename van online winkelen en ‘koop nu, betaal later’-diensten ligt de kans op overbesteding voor jongeren op de loer. Daarom is het doel van de Week van het Geld om kinderen meer inzicht te geven in financiële verleidingen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Ouderavond met bekende gezichten

Voor ouders wordt er een informatieve ouderavond georganiseerd. Tijdens deze avond worden onderwerpen als kinderen en geld, groepsdruk, alcohol en sociale media besproken door professionals. De avond wordt ingeluid door wethouder Marike de Nobel en presentator Klaas van Kruistum, die zijn eigen ervaringen als ouder deelt en een frisse kijk biedt op het opvoeden in de digitale wereld.

Een initiatief met een missie

De Week van het Geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken, NAC Maatschappelijk, de gemeente Breda en Instituut Maatschappelijk Welzijn Breda. De organisatoren willen kinderen en jongeren voorbereiden op hun financiële zelfredzaamheid in de toekomst en de financiële verantwoordelijkheid die ze krijgen als ze 18 jaar worden. Het is een belangrijke stimulans voor het structureel promoten van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis.

Wethouder Marike de Nobel (Inkomen) benadrukt het belang van de Week van het Geld. “We zien dat steeds meer jongeren financiële problemen hebben. Het aantal mensen onder de 24 jaar met schulden is de afgelopen vijf jaar met 70 procent toegenomen. Het is echt zorgelijk. Het is belangrijk dat zij al op jonge leeftijd leren om te gaan met geld. Tijdens de Week van het Geld vragen we daar in Breda op een leuke manier aandacht voor.”

De Bredase Week van het Geld loopt tot en met vrijdag 15 maart.