Bredase Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka!

9 maanden geleden gepubliceerd

In oktober 2023 staat de stad Breda in het teken van de geschiedenis met het thema ‘Eureka!’. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis wordt een gevarieerd programma aangeboden op verschillende locaties, met speciale aandacht voor Bredase uitvindingen uit het verleden en heden.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Sinds 2018 wordt de landelijke Maand van de Geschiedenis lokaal ingevuld door de Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda. Dit jaar is er opnieuw een breed scala aan deelnemers en activiteiten, waarvan veel gratis toegankelijk zijn.

Wethouder Marike de Nobel (Cultuur en Erfgoed) benadrukt het belang van dit evenement: “De Bredase Maand is een goed voorbeeld van hoe we in Breda samenwerken om het verhaal van de stad te vertellen. Niet alleen het verhaal van ‘toen’, maar juist ook van nu.”

Eureka-momenten in de Bredase geschiedenis

Het thema ‘Eureka!’ is geïnspireerd door de beroemde uitroep van Archimedes, die dit riep na zijn ontdekking van het principe van de opwaartse kracht. Ook de Bredase geschiedenis kent Eureka!-momenten. Bijvoorbeeld de ontdekking van de fotosynthese door de Bredase arts en wetenschapper Jan Ingenhousz en de bouw van de Androïde Klarinettist door orgelmaker Cornelis Jacobus van Oeckelen.

Kick-off met Midas Dekkers

De Bredase Maand van de Geschiedenis wordt op 30 september geopend door wethouder Marike de Nobel en bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers op de kunstacademie St. Joost. Aanmelden is verplicht via de website van het evenement.

Een greep uit het programma

Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis zijn er vele activiteiten te beleven. Zo is er op 1 oktober het cross-over project Fotosynthese - Heartsync, een uniek kunst- en muziekproject in samenwerking met Classic Young Masters en KOP.

Op 15 oktober wordt de documentaire ‘De droom van de androïde’ vertoond in het Stedelijk Museum Breda. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop pijlpunt maken onder leiding van de archeologen van Gemeente Breda en hun eigen uitvindingen uitwerken in de Makersbase, de creatieve werkplaats van Breda.

Voor een volledig overzicht van alle activiteiten, raadpleeg de website van de Bredase Maand van de Geschiedenis.